Portfolio

< Terug naar het overzicht

T.R.A.S.H: Girl 29: 2012 | lichtontwerp

Omroep Brabant

Recensie: danseres Tegest Pecht als een meeslepend stuiterballetje op speed
| Auteur: Peter Pim Windhorst

TILBURG - Een stuiterballetje op speed. De Tilburgse danseres Tegest Pecht stopt een bijna onvoorstelbare hoeveelheid bewegingen in haar solovoorstelling ''Girl 29'' die donderdagavond in première ging. De voorstelling duurt maar een halfuur en is heel plotseling afgelopen, het publiek enigszins buiten adem achterlatend.

Maar als Tegest Pecht meteen opnieuw begonnen was, zouden veel mensen zijn blijven zitten. ''Girl 29'' is een prachtige en overrompelende belevenis. De voorstelling staat nog niet op veel plaatsen geprogrammeerd, maar het is een aanrader.

Fysiek en rauw
''Girl 29'' is een voorstelling van het Tilburgs dansgezelschap TRASH en heeft daar de duidelijke handtekening van: fysiek, rauw en compromisloos.

Tegest Pecht is de enige die danst in de voorstelling maar ''Girl 29'' is niet voorstelbaar zonder zangeres Artemisz Polonyi. Haar muziek is meer dan een simpele begeleiding. Waarschijnlijk is alles tevoren afgesproken maar soms lijken hele stukken voorstelling ter plekke te ontstaan in woordenloos overleg tussen Tegest en Artemisz.

Laagjes
''Girl 29'' is gebaseerd op het leven van Tegest Pecht. Ze werd geboren in Ethiopië, groeide op in Duitsland en kwam later naar Nederland om dans te studeren. Dat levert een identiteit op met heel veel laagjes en al die laagjes zitten ook in de voorstelling.

De danseres gebruikt haar lichaam, haar stem en haar gezicht om het publiek mee te nemen in een reis waarbij het tempo consequent hoog wordt gehouden. Er zijn momenten om te lachen maar nooit lang omdat Tegest alweer doorgaat met haar verhaal. Je móet mee in de maalstroom en dat is zeer de moeite waard.

Delen:


< Terug naar het overzicht